Draag jij de juiste bh maat?

Bij het kopen van een BH komt meer kijken dan je zou denken. Helemaal na een zwangerschap kan de maat van de borsten nogal drastisch veranderen. De meeste vrouwen lopen dan ook rond met een verkeerde BH-maat zonder dat ze het weten. Of dragen helemaal geen BH. Maar zolang een BH comfortabel voelt ‘zal het wel goed zijn’. Toch is het verstandig om je maat eens op te laten meten. Je kunt nog eens versteld zijn van het resultaat.

 

Omvang en cupmaat

Om te begrijpen welke maat je nodig hebt, moet je eerst weten wat de maten inhouden. Een BH maat bestaat uit de cupmaat en de omvangsmaat. De omvangsmaat heeft te maken met je borstomtrek. Door een meetlintstrak onder het gedeelte direct onder de borst te spannen, kom je achter deze maat. Uiteraard moet het meetlint op dezelfde hoogte zitten aan de voor een achterkant. Ook moet het meetlint strak zitten, maar niet zodat deze afknelt. Dit is het gedeelte waar de band van de BH komt. De cupmaat bepalen doe je door het meten van het gedeelte op de borst (ter hoogte van de tepels). Als je deze maat neemt, reken je het verschil tussen boven- en onderwijdte uit. Het verschil in deze maten bepaalt de cupmaat.De meest verkochte maat in Nederland in 75B, terwijl de echte maat waarschijnlijk meer een 70C is. Veel vrouwen denken namelijk dat een grotere cupmaat, betekent dat je grotere borsten hebt terwijl dit dus helemaal niet het geval is, omdat de cupmaat dus ligt aan het verschil van omvang en niet de omvang zelf.

cup


 

 

 

 

 

Scoop en swoop

De juiste maat opmeten is 1 ding, maar het juist aantrekken van de BH heeft ook te maken met de maat. Een veel voorkomend trucje voor vrouwen is de ‘scoop en swoop’. Als de BH is aangetrokken pak je met je hand een van je borsten in de BH vast, om deze vervolgens omhoog te tillen en weer los te maken. Je scoopt hem dus bij wijze van omhoog om hem vervolgens weer los te laten vallen in de cup. Met deze beweging zorg je ervoor dat er geen weefsel van je borst blijft hangen tussen de BH-band. Zodra deze beweging bij beide borsten is gedaan, is vaak te zien dat de omvangmaat groter is dan nodig. Als er namelijk een stuk van de borst tussen zit, zal de omvang automatisch groter zijn, dan wanneer dit stuk er niet meer tussen zit.

Andere tips

Andere dingen om op te letten bij het kopen van een BH, is dat er verschillende modellen zijn. Zo is er een balkonvormige BH die vrij recht doorloopt aan de bovenkant, maar zijn er ook BH’s die een diepe geul tussen de cups hebben zitten. Het ligt geheel aan de vorm van de borsten welk model het mooiste valt. Uiteraard is het ook belangrijk welke het meest comfortabel zit. Let er ook op dat je bij het passen van een BH altijd het meest losse haakje gebruikt. Mocht het elastiek slapper worden, heb je altijd nog de andere haakjes om hem aan te passen. Daarnaast is het belangrijk dat de BH band in een rechte lijn naar achter loopt. Zit er een verhoging in bij de schouderbandjes? Doe deze dan losser, of neem een grotere omvang. Wees vooral niet bang voor een grotere cupmaat. Uiteindelijk zal het zorgen voor meer comfort en een mooiere pasvorm.

 

Wil je echt zeker weten welke maat je hebt? Ga dan eens langs bij een winkel die gespecialiseerd is in het verkopen van BH’s. Zij kunnen je precies laten zien wat de do’s en don’t zijn. Zodra jij de perfecte maat voor jouw lichaam weet, kun je helemaal los gaan met het kopen van lingerie.

 

Leave a Comment

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>